Макс Поляков та Володимир Тафтай зустрілися з американськими конгресменами

 

Голова ДКАУ Володимир Тафтай та американські конгресмени обговорили питання співробітництва України та США в космічній галузі. На зустрічі також були присутні відомий бізнесмен Макс Поляков та знані вітчизняні фахівці.

В серпні Україну відвідала делегація конгресменів зі США. В рамках цього візиту було організовано круглий стіл на тему американо-українського космічного партнерства. Гостями форуму стали конгресмени Баррі Мур (від Алабами), Трой Нельс та Тоні Гонсалес (обидва –– Техас). Українську сторону представляли Володимир Тафтай, голова Державного космічного агентства, та провідні вітчизняні фахівці й бізнесмени. Серед останніх був присутній і відомий підприємець Макс Поляков, засновник компанії EOSDA.

Основною темою обговорювань стали домовленості, пов’язані з космічною програмою «Артеміда». Нагадуємо, що Україна приєдналася до цього проєкту у 2020 році. Усього в програмі беруть участь 12 держав: Бразилія, Південна Корея, ОАЕ, Японія, Італія, Великобританія, Нова Зеландія, Люксембург, Канада, Австралія і США. На першому етапі «Артеміди» планується організувати масове прибуття людей на Місяць. Серед астронавтів обов’язково будуть присутні й жінки. В найближчі роки на Місяці має з’явитися постійна колонія, головним завданням котрої стане облаштування бази для подальших польотів на Марс.

Засновник компанії EOSDA Макс Поляков. Фото РБК-Україна

Володимир Тафтай наголосив на тому, що вірить в великий потенціал космічного партнерства між країнами. Голова ДКАУ згадав і останній українсько-американський проєкт –– ракету-носій «Антарес», вперше запущену у 2013 році. Сьогодні цей апарат успішно використовується компанією Orbital Sciences Corporation для транспортування вантажів на МКС. «Артеміда» –– програма куди більш масштабна і відкриває перед учасниками набагато ширші можливості.

Максим Поляков (на фото справа) своєю чергою зазначив, що головною метою проєкту є принесення користі для усієї світової спільноти. Саме цим зумовлене його особисте бажання розробити вертикаль приватних космічних компаній, підпорядкованих цій благородній справі. Тому першочергове значення мають нові знання, які допоможуть впоратися з наявними земними проблемами.

Зустріч, яку вважають одним з етапів підготовки майбутньої подорожі президента Зеленського до США, відбулася за підтримки Humpty Dumpty Institute. Це некомерційна, позапартійна та позаідеологічна організація (www.thehdi.org), що сприяє діалогу між американськими конгресменами та представниками влади інших країн щодо співпраці в різних напрямках науки та бізнесу. Залишається сподіватися, що сторони не просто почули одна одну, а й уже найближчим часом розпочнуть реалізовувати свої обіцянки на практиці.

EOS Data Analytics

Компанія EOSDA працює з 2015 року. Засновником та головою фірми є Макс Поляков –– американський бізнесмен, батьківщиною якого є Запоріжжя. Головний напрям діяльності організації –– розробка рішень для швидкого та якісного аналізу геопросторових даних. Продукти EOS мають попит в таких галузях як сільське та лісове господарство, видобуток корисних копалин. Популярні платформи Earth Observing System:

  • Crop Monitoring. Програма для сільського господарства, яка допомагає дистанційно відстежувати стан ґрунту та рослин й на основі зібраної інформації пропонує найбільш ефективні засоби розвитку території.
  • Forest Monitoring. Програмне забезпечення для контролю за лісовими масивами. Профілактика пожеж та незаконних вирубок –– лише частина можливостей, які отримують користувачі додатку.
  • LandViewer. Просте та ефективне рішення для бізнесу. Користувач може у режимі онлайн перевірити стан конкретної ділянки, використовуючи знімки, зроблені з супутника. Великий набір аналітичних інструментів дозволить швидко обробити отриману інформацію.

У найближчих планах EOSDA –– запуск 7 власних оптичних супутників AGRISAT. Усі апарати будуть виведені на низьку навколоземну орбіту до 2025 року. Перші супутники повинні почати роботу уже в першій половині наступного року. Модель AGRISAT охоплює до 40 км території, має 11 каналів, 2,8-метрову канальну та 1,4-метрову панхроматичну роздільну здатність. Такі характеристики забезпечують високу якість знімків, необхідних для вирішення різноманітних наукових та бізнес-задач.

Роздільна здатність зображень буде мінімум вдвічі вища в порівнянні з тим, що показують сучасні засоби сільськогосподарського моніторингу. При цьому фото окремих локацій буде доступне тільки клієнтам EOS. Супутники облітатимуть Землю з періодичністю раз в три дні. Кожен апарат розрахований на 5 років експлуатації. Моделі, що будуть виведені раніше, підлягатимуть модернізації під час нових запусків.

Макс Поляков упевнений, що без сучасних космічних технологій неможливо гарантувати стабільний розвиток сільськогосподарської галузі. Зміни клімату вже помітні навіть людям, що скептично ставляться до глобального потепління та інших «вигадок» науковців. Використання актуальних даних та сучасних аналітичних інструментів не гарантує фермерам 100%-ного успіху, але ігнорування таких можливостей точно не сприяє реалізації довгострокових стратегій.

Державне космічне агентство України

ДКАУ – центральний орган виконавчої влади, підпорядкований Кабінету міністрів. Головним координатором є віцепрем’єр –– міністр з питань державної політики у справах космічної діяльності. Нинішній голова –– Тафтай Володимир Володимирович. Обговоренням та прийняттям ключових рішень займається Колегія, до складу якої, крім керівника, входять його заступники та інші високопосадовці.

ДКАУ – правонаступник Національного космічного агентства, створеного в 1992 році. Зміна назви відбулася у грудні 2010 року. Головним завданням організації є реалізація державної політики у космічній галузі. Пріоритетні напрямки:

  • визначення потреб галузі;
  • укладання контрактів;
  • забезпечення фінансування науково-дослідних та виробничих робіт;
  • підготовка кваліфікованих кадрів;
  • підтримка та вдосконалення інфраструктури;
  • міжнародне співробітництво.

До структури ДКАУ входять: управління забезпечення космічної діяльності, міжнародних зв’язків, виробничої інфраструктури та фінансово-економічної політики, а також департамент космічних проєктів. Агентство контролює десятки конструкторських бюро та НДІ, машинобудівних та приладобудівних підприємств, установ спеціального призначення та подвійного підпорядкування.

Humpty Dumpty Institute

 

Фото РБК-Україна

HDI – некомерційна організація, що ставить метою налагодження наукових, бізнесових та культурних зв’язків між Конгресом США та представниками влади різних країн. Інститут тісно співпрацює з ООН. Серед його партнерів також американський уряд, міністерство сільського господарства, багато навчальних закладів, відомих компаній та окремих особистостей.

Особливу увагу в HDI приділяють питанню залучення молоді до розв’язання глобальних проблем. Щороку проходить спільний з ООН навчальний табір, до якого з’їжджаються студенти з різних континентів. Це лише один із культурних заходів, що організовує Humpty Dumpty Institute. Разом з посольствами США по всьому світу Інститут проводить безліч музичних фестивалів, спортивних змагань та розважальних конкурсів. Не забувають тут і про важливість навчання. Наприклад, найкращі студенти мають шанс потрапити до відомої каліфорнійської Школи театру, кіно та телебачення, що базується в Лос-Анджелесі.

В HDI не залишаються й осторонь гуманітарних проблем, але головними напрямками діяльності є наука та бізнес. Організацію візитів американських конгресменів за кордон можна вважати найважливішою місією Humpty Dumpty Institute. Адже саме порозуміння еліт є запорукою стабільності у світі.

https://bukinfo.com.ua/tehnologiji/maks-polyakov-ta-volodymyr-taftay-zustrilysya-z-amerykanskymy-kongresmenamy